Nepečený jahodový cheesecake

INGREDIENCIE
Podklad
- 200 g Bebe keksov (čokoládové alebo svetlé)
- 75 g kokosového oleja alebo masla
Krém
- 480 g vegánskeho krému alebo mascarpone
- 100 g trstinového cukru
- 3 pl kokosového oleja
- 3 pl citrónovej šťavy
- 1 čl vanilkovej esencie
- 360 g jahôd
- 1 šálka vegánskeho krému (najlepšie kokosového) alebo smotany na šľahanie
- 30 g kukuričného škrobu
- 1 čl ružového farbiva (pre výraznejšiu farbu)
Toping
- 120 g čerstvých jahôd
- 1 pl kukuričného škrobu
POSTUP
Podklad
Pre dostatočnú výšku cheesecake-u odporúčame použiť formu s priemerom 20 cm. Najprv si pripravíme pevný podklad rozmixovaním/podrvením Bebe keksov, ktoré následne zmiešame s kokosovým olejom alebo maslom. Potom ich lyžičkou jemne zatlačíme na spodok papierom na pečenie vystlanej formy, aby sme vytvorili hladkú vrstvu.
Krém
Prvú časť krému vytvoríme vyšľahaním mascarpone alebo vegánskeho krému, cukru, kokosového oleja, citrónovej šťavy a vanilkového extraktu do hladka.
Jahody vložíme na panvicu, pridáme trochu vody a na strednom až veľkom plameni necháme zovrieť. Zmes neustále miešame až kým sa ovocie nerozpadáva. Varíme 10 až 15 minút pokiaľ celá zmes nie je zredukovaná a nepripomína hustú paradajkovú omáčku (ak sa jahody po dlhšej dobe až tak nerozvaria, je možné im počas tohto procesu dopomôcť sekacím mixérom).
Do panvice s vriacou jahodovou zmesou pridáme vegánsky krém alebo smotanu a kukuričný škrob poriadne premiešame. Pre lepšie spracovanie škrobu je lepšie najprv ho rozpustiť v troške vody v pohári a až následne priliať k jahodám aj spolu so smotanou/krémom. Necháme ešte 5 minút mierne povrieť až kým celá zmes nezhustne
Jahodový puding, ktorý nám vznikol, zašľaháme do predpripravenej krémovej zmesi, aby vznikol čo najhladší výsledok. Pre výraznejšiu farbu môžeme pridať ružové alebo červené farbivo. Krém ochutnáme a v prípade potreby pridáme vanilku alebo citrónovú šťavu.
Hotový krém preložíme do formy na sušienkovú krustu a pekne uhladíme, Formu zakryjeme a odložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie na celú noc.
Topping
Jahodový toping pripravíme rozmixovaním jahôd, ktoré následne vylejeme na panvicu a pár minút povaríme s kukuričným škrobom, aby celá zmes pekne zhustla. Necháme ju trochu vychladnúť a nalejeme na už hotový vychladený cheesecake. Potom koláč dozdobíme podľa chuti, napr. jahodami, pistáciami, bielou čokoládou, mandľami, jedlými kvetmi alebo čokoládovým topingom. Namiesto jahodovej ganache môžeme urobiť napr. ganache z bielej čokolády.
*náš zdroj: upravený a prispôsobený recept z Pinterestu od Rainbow Nourishments (https://www.rainbownourishments.com/vegan-strawberry-cheesecake/)