Krémové šampiňónové rizoto

03/12/2022

INGREDIENCIE 

  • 1 cibuľa
  • olivový olej
  • 2 bobkové listy
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu (alebo sušený tymian)
  • 500 g šampiňónov
  • 150 - 200 g ryže Arborio (alebo guľatozrnnej)
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 1,5 litra zeleninového vývaru (alebo vývaru z hubovej alebo zeleninovej kocky bujónu - 2 kocky na 1,5 l)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 50 g strúhaného syra (napr. grana padano)
  • 2 lyžice masla
  • 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate


POSTUP

Nadrobno nasekanú cibuľu vložíme do hrnca s rozohriatym olivovým olejom a krátko ju orestujeme dosklovita. Pridáme bobkové listy, tymian a na malé kúsky nakrájané šampiňóny. Restujeme, kým sa huby nezredukujú. Potom prisypeme neumytú ryžu Arborio, premiešame a podlejeme vínom. 

Keď sa z vína odparí alkohol, postupne začneme po naberačkách pridávať teplý zeleninový vývar (tak aby ryža bola vždy zaliata). Celé to ochutíme soľou a korením. Občas premiešame a varíme na miernom ohni asi 20 minút kým ryža nezmäkne.

Na záver k rizotu pridáme nastrúhaný syr, maslo a nasekanú petržlenovú vňať. Opatrne premiešame a necháme 3 minúty pod pokrievkou odpočívať. Na záver pred servírovaním môžeme rizoto posypať strúhaným syrom a ozdobiť petržlenom. 


*náš zdroj: upravený recept z knihy Kuchyňa Lidla pre malých kuchárov

Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started