Krémové šampiňónové rizoto

INGREDIENCIE
- 1 cibuľa
- olivový olej
- 2 bobkové listy
- 4 vetvičky čerstvého tymianu (alebo sušený tymian)
- 500 g šampiňónov
- 150 - 200 g ryže Arborio (alebo guľatozrnnej)
- 50 ml suchého bieleho vína
- 1,5 litra zeleninového vývaru (alebo vývaru z hubovej alebo zeleninovej kocky bujónu - 2 kocky na 1,5 l)
- soľ
- mleté čierne korenie
- 50 g strúhaného syra (napr. grana padano)
- 2 lyžice masla
- 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
POSTUP
Nadrobno nasekanú cibuľu vložíme do hrnca s rozohriatym olivovým olejom a krátko ju orestujeme dosklovita. Pridáme bobkové listy, tymian a na malé kúsky nakrájané šampiňóny. Restujeme, kým sa huby nezredukujú. Potom prisypeme neumytú ryžu Arborio, premiešame a podlejeme vínom.
Keď sa z vína odparí alkohol, postupne začneme po naberačkách pridávať teplý zeleninový vývar (tak aby ryža bola vždy zaliata). Celé to ochutíme soľou a korením. Občas premiešame a varíme na miernom ohni asi 20 minút kým ryža nezmäkne.
Na záver k rizotu pridáme nastrúhaný syr, maslo a nasekanú petržlenovú vňať. Opatrne premiešame a necháme 3 minúty pod pokrievkou odpočívať. Na záver pred servírovaním môžeme rizoto posypať strúhaným syrom a ozdobiť petržlenom.
*náš zdroj: upravený recept z knihy Kuchyňa Lidla pre malých kuchárov